پرینت

۸۶ - نگاهی به آثار مخرب ۷۴ سد اطراف دریاچه ارومیه

نگاهی به آثار مخرب ۷۴ سد اطراف دریاچه ارومیه
که باعث خشک شدن دریاچه اورمیه و محو آزربایجان جنوبی از نقشه جغرافیا
به عبارتی نسل کشی یک ملت در زادگاه خودش بدون شلیک یک گلوله

خبرگزاری تسنیم    ۲۲ مهر ۱۳۹۶  
منبع:  https://bit.ly/3e00aXL

این روزها دریاچه ارومیه در بدترین وضعیت تاریخ خود به سر می‌برد به‌طوری که از ۳۰ میلیارد مترمکعب آب پیشین فقط حدود یک میلیارد مترمکعب باقی مانده اما با این حال به‌ تازگی اظهار نظر مدیران مرتبط با احیای آن چنان عجیب و غریب شده که در پی بررسی می‌شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیماز ارومیه، سال‌هاست موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه سرخط همیشگی و مداوم انواع رسانه‌هاست.

روزی نیست که کارشناسان، مسئولان و مردم از طریق رسانه‌های مختلف به بیان عمق نگرانی خود از خشک شدن دریاچه ارومیه نپردازند.

سمینارها، کنفرانس‌ها، همایش‌ها، طرح‌ها، پروژه‌ها و راهکارهای متعددی نیز در این سال‌ها برگزار و اجرایی شده تا دوباره این دریاچه به مسیر احیا بازگردانده شود.

اما در این میان برخی مدیران دولتی بعضاً اظهار نظرهای تأمل برانگیزی می‌کنند که در گزارش پیش رو با تشریح و تبیین تأثیر سدسازی در روند خشک شدن دریاچه ارومیه از زبان برخی کارشناسان، متخصصین، مسئولان و وزرا به واکاوی یک اظهار نظر مدیر دولتی می‌پردازیم که اظهار نظرش سوژه رسانه‌ها شده و حتی واکنش مردم عادی با ابتدایی‌ترین معلومات عمومی را نیز بر انگیخته است.

تاثیر سدسازی در سرنوشت متفاوت دو دریاچه در ایران و ترکیه

مرتضی حقوقی عضو هیئت رئیسه جامعه مهندسین مشاور و رئیس کمیته محیط زیست این جامعه در خبری گفته است توسعه زمین‌های کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه و نیز افزایش تعداد سدهای این منطقه علل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه‌اند.

او در این اظهار نظر کارشناسی به مقایسه دریاچه ارومیه و دریاچه وان ترکیه نیز پرداخته و گفته است: اگر گرم شدن زمین و اقلیم به طور کلی، موجب خشک شدن دریاچه ارومیه شده باشد، این وضع باید دامن‌گیر دریاچه وان هم می‌شد.

وی افزوده است: در این دو دهه، 22 سد در حوزه ارومیه احداث‌ شده که البته 8 سد به بهره‌برداری رسیده و مابقی در مرحله مطالعه و اجرا هستند. در منطقه آبریز دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی، 36 سد احداث شده و 22 سد به بهره‌برداری رسیده است. همه این سدها را وزارت نیرو احداث نکرده، بلکه تعداد زیادی از آنها، سدهای کوچک‌تری هستند که از سوی وزارت کشاورزی احداث شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند. 4 سد هم در کردستان ایجاد شده و یا در دست احداث است.

سد سازی عامل وخیم شدن وضعیت دریاچه ارومیه

سخنان دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری نیز شنیدنی است.

پیروز حناچی در خبری گفته است اگر چه عوامل مختلفی در وضعیت کنونی این دریاچه دخیل است اما در گزارش‌های وزارت نیرو آمده است که در رودخانه‌های منتهی به دریاچه ارومیه 44 سد زده شده و در برنامه است که این تعداد به 90 سد برسد.

حناچی با اعلام اینکه مابقی این سدها یا در دست اجرا بوده و یا اینکه در نوبت ساخت قرار دارد، ادامه داد: به طور حتم با وضعیت کنونی دریاچه ارومیه، این طرح‌ها مورد بازنگری قرار می‌گیرد اما در حال حاضر شرایط دریاچه ارومیه رو به وخامت رفته است.

وی این را هم افزوده است که امروز برطرف کردن مشکل دریاچه ارومیه با تحمیل هزینه‌های بسیار و تخریب سدها امکان‌پذیر می‌شود، بنابراین بهتر بود که از همان ابتدا حداقل دخالت در طبیعت انجام می‌گرفت و این موضوع باید نقشه راه دستگاه‌‌های اجرایی در انجام وظایف اجرایی باشد.

بحران دریاچه ارومیه ناشی از 72 سد اطراف آن است

چندی پیش  محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در این خبر گفته بود اگر با اقدامات درست منابع آب مدیریت می شد دیگر شاهد تیره‌شدن روابط استان‌هایی همچون یزد، قم، کرمان و غیره بر سر آب نبودیم و علاوه بر این دریاچه ارومیه نیز هیچ‌گاه با 72 سد تاسیس شده در اطرافش به بحران کشیده نمی‌شد.

سد سازی منابع تأمین کننده آب دریاچه ارومیه را نابود کرد

حسن عباس نژاد که تا چندی پیش مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی را بر عهده داشت و رئیس شورای منطقه‌ای حوضه آبخیز دریاچه ارومیه نیز بود در سال 93 خبر بسیار حاشیه‌ساز و البته بسیار تلخی را اعلام کرد که درخبرگزاری تسنیم با این تیتردریاچه ارومیه 100 درصد خشک می‌شود منتشر شد.

وی چندی پیش نیز در خبری گفته است در سال‌های اخیر با سدسازی جلوی منابع تأمین کننده آب دریاچه ارومیه یعنی رودها و سیلاب‌ها گرفته شده و سدسازی عمده‌ترین دلیل خشک شدن این دریاچه است.

وی افزوده بود: در حال حاضر دریاچه ارومیه در بدترین وضعیت صد سال گذشته قرار دارد و از سال 75 به بعد نزدیک به 30 میلیارد مترمکعب آب از دست داده‌ایم.

بحران دریاچه ارومیه ناشی از استمرار سالیانه ذخیره آب در پشت سدهاست

سخنان راضیه لک مدیر زمین‌شناسی دریایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران نیز از وجوهی علمی کاملاً تأمل برانگیز است وی  وضعیت دریاچه ارومیه بیش از هر چیز متأثر از فعالیت‌های انسانی صورت گرفته از سال ١٣٧٧ به بعد است که عمده آن‌ها مربوط به سدسازی در مسیر رودخانه و ذخیره آب رودها در پشت سدها بر می‌گردد.

ضرورت توقف سد سازی در حوضه دریاچه ارومیه

حتی حمید چیت‌چیان وزیر نیروی دولت یازدهم در خبری با اذعان به تاثیر غیرقابل انکار سدسازی در خشک شدن دریاچه ارومیه گفته بود که طرح دولت برای احیای دریاچه ارومیه شامل پنج محور است که شامل "توقف سدسازی در حوضه دریاچه ارومیه، قطع مطالعات سدسازی در منطقه، مدیریت آب سدها و لایروبی رودخانه‌های منتهی به دریاچه ارومیه، انتقال آب از رودخانه ارس و تغییر مسیر رودخانه های حوضه به سمت عمق اصلی دریاچه."

نگاه تدافعی مدیران وزارت نیرو به سد سازی بی رویه

جالب است بدانید که ارسلان هاشمی مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی در خبری با وجود اینکه می‌گوید تاکنون تعداد 24 سد در حوضه دریاچه ارومیه در سطح استان آذربایجان شرقی احداث شده است با این حال معتقد است تأثیر سدهای موجود در خشک شدن دریاچه ارومیه شش درصد است، البته جای شکرش باقیست که همچون همکارش، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای در استان آذربایجان غربی کلاً منکر تأثیر سدسازی‌ها در خشک شدن دریاچه ارومیه نیست.
در واقع ابراز دیدگاه مدیران منصوبی وزارت نیرو در کلیه سطوح آن متأثر از یک نگاه تدافعی است که این وزارت خانه در حوزه سدسازی دارد چرا که وزارت نیرو از این سدها دفاع می‌کند و وجود آنها را برای دریاچه خیلی مضر نمی‌داند، اما منتقدان معتقدند این سدها به علت دگرگون کردن جریان طبیعی رودخانه‌هایی که آب دریاچه را تغذیه می‌کردند، اثرات تعیین کننده‌ای در تقلیل آب دریاچه داشته‌اند.










*************************************
افشا گری روزنامه ساقی آزربایجان از پشت پرده خشکاندن عمدی دریاچه اورمیه.
منبع:
https://bit.ly/3Rpn0XE

سه شنبه - ۱۵ - شهریور - ۱۴۰۱

لیتیوم از جمله مواد با ارزشی است که طی قراداد استعماری ۲۵ ساله به چین واگذار گردیده ، همچنین گزارشهایی از استخراج اورانیوم و دهها ماده فوق با ارزش دیگر که در زیر ساخت تکنولوژیهای فوق پیشرفته کاربرد دارد وجود دارد .
اینگونه است که پشت پرده دسیسه جریان روانشهری (ایرانشهری) برای استعمار و نابودی آزربایجان رسوا می شود
و ملت ما همچنان در انتظار مرگ خویش خوابیده است .
از دلایل دیگر خشکاندن دریاچه اورمیه علاوه بر استعمار منابع آزربایجان یکی هم نابودی اکوسیستم و ایجاد طوفانهای شیمیایی و مرگ تدریجی ملت تورک در اثر بیماری است.


اورمو گؤلونون قصداً قورودولماسی پرده‌سی آرخاسین‌دا «ساقی آذربایجان» قزئتینین ایفشاسی.

قایناق: https://bit.ly/3Rpn0XE

سه شنبه - ۱۵ - شهریور - ۱۴۰۱

اورمو گؤلونون قصداً قورودولماسی پرده‌سی آرخاسین‌دا «ساقی آذربایجان» قزئتینین ایفشاسی.
لیتیوم ۲۵ ایللیک موستملکه موقاویله‌سی زامانی چینه تحویل وئریلمیش قیمت‌لی ماتئریاللاردان بیری‌دیر و همچینین اولترا قاباقجیل تئخنولوگییالارین تیکینتی‌سین‌ده ایستیفاده اولونان اوران و اونلارلا دیگر قیمت‌لی ماتئریالین چیخاریلماسی باره‌ده معلوماتلار وار.
روانشهرینین (ایرانشهرینین) آذربایجانی موستملکه ائتمک و محو ائتمک سوی-قصدینین پردارخاسی بئله قالماقالا چئوریلیر. میللتیمیز ایسه هله ده اونون اؤلومونو گؤزلییر.
اورمو گؤلونون قوروماسینین دیگر سببلری آذربایجانین ثروتلرینین موستملکه‌چی‌لیگی ایله یاناشی، ائکوسیستئمین داغیدیلماسی، کیمیوی توفانلارین یارانماسی، تورک خالقلارینین خسته‌لیک‌دن تدریجه‌ن اؤلمه‌سی‌ و یا تدریجه‌ن فارس بولگه سینه چوکوب و فارس مدنییتینده ارییب اوزگه لشمه سی دیر.



****************************************

طرح آبرسانی از خلیج فارس و دریای عمان به مرکز فلات ایران
اجرای پروژه: شرکت مهندسی پارس آب تدبیر

منبع:  https://bit.ly/3KJYMFb

مشخصات فنی طرح

مطالعات پایه شامل(جمعيت، نيازآبي، هواشناسي، هيدرولوژي، هيدروژئولو‍ژي، زمين شناسي)

مطالعات منابع آب، آبگیری، سیستم نمک زدایی و امكانسنجي احداث آب شيرين كن ها(به تعداد و با ظرفیت 5000 الی 100000 مترمکعبی)

انتقال آب، ارزیابی اثرات زیست محیطی

پدافند غیرعامل

تهیه مدل مالی و الگوی سرمایه گذاری و ....

براي 17 استان واقع در فلات مركزي ايران

جمعيت تحت پوشش : 48.5 ميليون نفر

مساحت تحت پوشش : 1350000 كيلومتر مربع
جزئیات پروژه

موضوع پروژه تاسیسات آب, محیط زیست, سامانه اطلاعات جغرافیایی

خدمات ارائه شده مطالعات توجیهی, طراحی پایه

نحوه اجرای پروژه -

نام كارفرما وزارت نيرو

تاریخ شروع : 1393/04/23

تاریخ پایان: 1398/12/29

محل انجام پروژه : فرا استانی

سند شماره:







*************************************

یک عضو کمیسیون قضایی و حقوقی در مجلس شورای اسلامی گفت:

منبع:  "https://khabarban.com/a/35924989


نصف افرادی که در فساد فولاد مبارکه سهیم بودند اکنون در پروژه انتقال آب از خلیج فارس ودریایعمان سهیم هستند و اگر این پروژه با مدل فعلی پیش برود مافیاهای بزرگ تری از آن بیرون می آید.

هاجر چنارانی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره گام های برداشته شده برای اجرای پروژه انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی، بیان کرد: بنده امروز هشدار می دهم که همان طوری که مافیاهای بزرگ از فولاد مبارکه اصفهان بیرون زد، مافیاهای بزرگ آب در پشت پروژه انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی وجود دارد.
وی اظهار کرد: دولت باید آگاه باشد که از همین امروز مافیاهای آب در پشت این پروژه شکل گرفته و در ظرف ۱۰ سال آینده اگر توجه جدی به این موضوع نشود مافیاهای بزرگ تر و به مراتب بدتر از فولاد مبارکه اصفهان از این پروژه نمایان خواهد شد. کسانی که در فساد فولاد مبارکه دست داشتند، نصف‌شان در پروژه خط انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان هستند.

نماینده مردم فیروزه و نیشابور در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بنده با شرایطی که اکنون قرار است انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان صورت گیرد صد درصد مخالفم اما اگر این پروژه تحت نظر خود دولت اجرایی شود و دست مافیاها از این پروژه کوتاه شود با آن موافق هستم. اگر این پروژه با مدل فعلی پیش برود نتیجه‌اش به فولاد مبارکه ختم می شود.


****************************************

ایرنا از طرح‌های انتقال آب دریا گزارش می‌دهد؛
خلیج فارس، کدام استان‌ها را سیراب می‌کند؟
نگاهی به طرح‌های انتقال آب دریا به فلات مرکزی

۳ خرداد ۱۴۰۱‏

کد خبر:84762127      منبع: https://bit.ly/3CRPLrG


استان‌ها- ایرنا- گسترش خشکسالی، باعث وقوع بحران در تامین آب بخش آشامیدنی، کشاورزی و صنعت در برخی استان‌های مرکزی کشور شده و بنابراین با توجه به محدودیت منابع آبی داخل کشور، طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به فلات مرکزی در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش گروه اخبار استان‌های ایرنا، چالش کم آبی در کشور به مرحله بحرانی رسیده به طوری که علاوه بر بروز مشکل در تامین آب آشامیدنی، برخی فعالیت های کشاورزی و فعالیت صنایع متوقف شده و به پدیده مهاجرت از روستا به شهر نیز دامن زده است.

برای رفع معضل کم آبی و خسکسالی، راهکارهای مختلفی ارایه شده که ویژگی مشترک بیشتر این راهکارها، تمرکز بر استفاده بیشتر از منابع آبی محدود کنونی است که باعث فشار بیشتر بر این ذخایر و تشدید روند خشکی می شود.

با توجه به کمبود منابع آبی داخلی، در سال های اخیر پیشنهادهایی برای انتقال آب دریا به داخل کشور مطرح شده است. ساحل طولانی ایران در خلیج فارس و دریای عمان فرصتی را فراهم آورده تا برای استفاده از منابع آبی گسترده در جنوب کشور برنامه ریزی شود
در این راستا، طرح انتقال آب دریا به داخل کشور با سرمایه گذاری واحدهای بزرگ صنعتی در دستور کار قرار گرفته که نتیجه آن، احداث خط اول انتقال آب کشور در سال ۱۳۹۹ بوده است.

آغاز انتقال آب دریا به استان‌های مرکزی از سال ۹۹

نخستین پروژه انتقال آب خلیج فارس به عنوان طولانی ترین خط انتقال آب در کشور در سال۱۳۹۹ به طول حدود ۸۰۰ کیلومتر از غرب بندرعباس افتتاح شد که از سه استان هرمزگان، کرمان و یزد می‌گذرد.

بر این اساس،  مرحله نخست پروژه انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران به طول ۳۰۵ کیلومتر از بندرعباس به سیرجان با اعتبار ۱۶۳ هزار میلیارد ریال در آبان ۹۹ افتتاح شد. مرحله دوم این طرح نیز به مقصد استان‌های مرکزی کشور، مس‌ سرچشمه کرمان و چادرملو و یزد به طول ۵۲۰  کیلومتر و هزینه یکهزار و ۲۰۰ هزار میلیارد ریال در ۲۴ اسفندماه ۹۹ مورد بهره برداری قرار گرفت.

بر اساس برنامه پیش بینی شده، قرار است همزمان خط دوم نیز به طول یکهزار و ۵۵۰ کیلومتر از همین مسیر از هرمزگان به استان‌های خراسان جنوبی و خراسان رضوی برود که البته در آینده، اجرایی خواهد شد.

قطعی شدن انتقال آب به ۷ استان

طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس قرار است در گام نهایی، منابع آبی جدید هفت استان هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، اصفهان و سیستان و بلوچستان را تامین کند.

برای اجرای این طرح‌ها حدود سه‌هزار و ۷۰۰ کیلومتر لوله گذاری خواهد شد که آب خلیج فارس و دریای عمان را به هفت استان تعیین شده، منتقل می‌کند.

پروژه های انتقال آب که از استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان آغاز می شود قرار است در طول مسیر خود به سوی استان های مرکزی و شرقی، علاوه بر توسعه صنایع گلخانه‌ای، آب مورد نیاز واحدهای صنعتی و معدنی بزرگ این استان‌ها را نیز تامین خواهد کرد.

ادامه مطلب را در لینک پایین بخوانید:

https://bit.ly/3CRPLrG






**************************************************************

ایرنا
دهكده آرتميا در رفسنجان افتتاح شد


۸ شهریور ۱۳۹۴، کد خبر: 81740636
منبع:  

https://bit.ly/3AuhkFN

كرمان - ايرنا - نخستين دهكده پرورش آرتميا در خاورميانه همزمان با آخرين روز هفته دولت با حضور استاندار كرمان
در منطقه نوق شهرستان رفسنجان افتتاح شد.
به گزارش ايرنا استاندار كرمان روز يكشنبه در آيين افتتاح دهكده پرورش آرتميا در بخش نوق رفسنجان گفت: باعث خوشحالي است كه اين صنعت جديد در منطقه نوق ايجاد شده و كسي فكر نمي كرد اين محصول با ارزش افزوده فوق العاده بالا در اين منطقه توليد شود.
عليرضا رزم حسيني افزود: كارآفريني و خلق ثروت در جاي جاي استان كرمان امكان پذير است و اميد مي رود موانع در مسير پيش رو برطرف شود.
وي بيان كرد: دهكده آرتميا در صورت فراهم آمدن شرايط و زيرساخت هاي آن مي تواند به منطقه گردشگري تبديل شود.
وي گفت: قلعه اي كه در نزديكي اين دهكده وجود دارد با پيوستن به مجموعه دهكده زمينه را براي حضور گردشگران داخلي و خارجي در منطقه فراهم كند.
معاون توسعه آبزي پروري سازمان شيلات ايران هم در اين آيين اظهار كرد: احداث دهكده پرورش آرتميا كار ملي است و بايد در كل كشور اين طرح توسعه پيدا كند.
حسين عبدالحي افزود: مركز پرورش آرتميا در درياچه اروميه به دليل خشك شدن درياچه از بين رفته است اما دهكده پرورش آرتميا رفسنجان اتفاق خوب و نويدي براي صنعت آبزي پروري مي باشد.
وي بيان كرد: در آرتمياي وارداتي از خارج كشور ويروس وجود دارد كه به صنعت آبزي پروري كشور لطمه وارد مي كند.
وي گفت: ايجاد دهكده آرتميا در رفسنجان و حفاظت از آب هاي سطح كشور مي تواند پتانسيل آبزي پروري و تنوع گونه هاي مناسب را تقويت كند.
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان هم گفت: حدود 40 ميليارد متر مكعب درياچه آب شور براي پرورش آرتميا با اعتبار 9 ميليارد ريال از صندوق توسعه ملي و 30 ميليارد ريال آورده بخش خصوصي در اين دهكده احداث شده است.
عباس سعيدي ادامه داد: اين طرح با تامين 100 تن از نياز سالانه كشور، اولين توليد كننده صنعت سيست و بيوماس آرتميا در خاورميانه با اشتغالزايي 25 نفر مستقيم و 50 نفر غير مستقيم است.
مجري طرح دهكده آرتميا رفسنجان نيز گفت: عمليات اوليه احداث اين مجموعه در روستاي جواديه فلاح منطقه نوق رفسنجان در سال 79 به توصيه آيت الله هاشمي رفسنجاني آغاز و تا سال 83 موفق به توليد هشت نوع سيست آرتميا شد.
اميد هاشمي افزود: اما به دلايلي همچون نبود دانش فني و صنايع بسته بندي، پايين بودن قيمت دلار، نداشتن توجيه اقتصادي و آشنا نبودن مصرف كنندگان طرح تا سال90 با ركود مواجه شد.
وي اظهار كرد: اين طرح سال 91 در 57 هكتار به تملك شركت گوار كوير آريا قرار گرفت.
وي گفت: فاز اول اين مجموعه با ظرفيت توليد سه تن سيست خشك آرتميا، 20 تن بيوماس خشك و پنج تن بيوماس زنده آرتميا اجرا شده است.
هاشمي افزود: انواع فرآورده هاي آرتميا براي مصرف مراكز پرورش و تكثير ميگو، ماهيان زينتي، دريايي و ماهيان خاوياري توليد مي شود و همچنين يكي از ويژگي هاي آرتميا، تهيه قرص ناباروري است.  وي تصريح كرد: آرتميا يك موجود بسيار ظريف و با ارزش غذايي بالاست.  استاندار كرمان در آخرين روز هفته دولت به شهرستان هاي رفسنجان و انار سفر كرد.  منطقه نوق در 60 كيلومتري رفسنجان قرار دارد




.